Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Breakfast at Tiffany’s



"Tο πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος" λέει ο λαός. Και όπως πάντα ο λαός έχει δίκιο. Εσείς λοιπόν τι πρωινό τρώτε; Πλούσιο ή φτωχό, υγιεινό ή μη, αμερικανικού η γαλλικού τύπου; Και επιπλέον πού το τρώτε; Στο σπίτι, στο γραφείο, στο αυτοκίνητο; Γιατί τα ρωτάω όλα αυτά; Γιατί μου αρέσει πολύ η διαδικασία του πρωινού αλλά δυστυχώς δε μπορώ να το γευτώ όπως θέλω. Γιατί; Γιατί δεν έχω χρόνο. Οπότε περιορίζομαι, όπως και οι περισσότεροι από εσάς πιστεύω, σε ένα καφέ του τύπου φραπέ ή φρέντο και κουλουράκι ή τυρόπιτα. Και αυτά καταναλώνονται στο αυτοκίνητο, γεγονός που δεν κάνει ιδιαίτερα εύκολη την οδήγηση, μιας και το polάκι μου μοιάζει ρημάδι,μετά την κατάπωση του βιαστικού αυτού πρωινού, αφού έχει γεμίσει ψίχουλα, στάχτες και οτιδήποτε ζελατινοειδές και χαρτοειδές μπορείτε να φανταστείτε.
Έβλεπα προχτές λοιπόν στο ΣΚΑΙ την αμερικανική εκπομπή Top Chef. Πήγανε τους παίχτες να διαγωνιστούν σε ένα εστιατόριο στη Νέα Υόρκη που έφτιαχνε μόνο πρωινά. Τα αυγά δίνανε και πέρνανε, σε κάθε είδους παραλλαγή, ομελέτα,scrumbled, μάτια, βραστά, με μπέικον, με τα πάντα.



Το είδα και το ζήλεψα. Μου άρεσε. Φαντάστηκα τέτοια καταστήματα στη χώρα μας. Να κάθεσαι με τους συναδέλφους και να λες πράγματα άσχετα με τη δουλειά και να απολαμβάνεις ένα πλήρες πρωινό. Με γαλλικό καφέ, φρυγανισμένο ψωμί, κρουασάν, αυγουλάκια. Κατόπιν θα ξεκινάς την εργασία σου γεμάτος ενέργεια και δύναμη. Αλλά φευ. Η νοοτροπία μας δεν είναι για τέτοιου είδους καταστάσεις. Άσε που διάβασα μια ερευνα του πανεπιστημίου του Αμπερντίν η οποία έλεγε πως το πολύ ζεστό και φορτωμένο με θερμίδες πρωινό (βλέπε το αμερικάνικο) μπορεί να προκαλέσει σε μεγάλο ποσοστό καρκίνο του οισοφάγου. Το καλύτερο πρωινό, λένε οι επιστήμονες, είναι αυτό που συνδυάζει φρούτα, δημητριακά και γαλατάκι. Δυστυχώς για μένα, μόνο φρουτάκια μπορώ να φάω και αυτά σε κάποιες συγκεκριμένες στιγμές, όχι πρωί πρωί.
Οπότε μένω με τη γλυκιά νοσταλγία του καταστήματος της Νέας Υόρκης και με την υπόσχεση στον εαυτό μου πως τα Σαββατοκύριακα, που υπάρχει χρόνος, θα φτιάχνω μόνος μου ένα πλήρες πρωινό. Προς το παρόν μένω με το φραπεδάκι και το ωμό τοστάκι μου.

3 σχόλια:

  1. Στην Ελλάδα τρώω γιαούρτι ή τυρόπιτα. Στην Αγγλία δημητριακά (με γάλα ή χυμό πορτοκάλι, αναλόγως τα κέφια) και κανένα φρούτο. Αυγά και μπέικον πρωινιάτικα με τίποτα. Κατ' αρχήν για να κάτσω με τους συναδέλφους μου να τρώω και να πίνω πριν τη δουλειά, πρέπει να σηκωθώ από τη μαύρη νύχτα. Δεν λέει. Το έχουμε κάνει 1-2 φορές, αλλά περισσότερο μας αρέσει η ιδέα παρά η πράξη. Εκτός του ότι πάλι για τη δουλειά μιλάς, εκτός του ότι έχεις την έννοια σου στο ρολόι μην αργήσεις, πας μετά στο γραφείο με γεμάτο στομάχι και άντε να δουλέψεις.

    Στην Αγγλία κανείς δεν τρώει φουλ πρωινό, οι περισσότεροι τρώνε δημητριακά, αλλά πολλοί τρώνε το κλασικό αγγλικό πρωινό (αυγά, μπέικον, μανιτάρια κ.λπ.) αντί για μεσημεριανό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. From where I come from, people say, that food holds body, mind and soul together.

    A good Tuesday for you.

    daily athens

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. sumfwnw sto aplo tostaki (kafedaki oxi akoma eimaste mukres :P) alla d leei na fortonesai toses 8ermides prwiniatika...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή