Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Ταξίδι στη μαγευτική Αλόννησο



Οι διακοπές τον Αύγουστο δεν είναι το φόρτε μου. Πάντα έπαιρνα άδεια το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου έτσι ώστε να μην υπάρχει πολύ κίνηση στον προορισμό που επέλεγα να περάσω την καλοκαιρινή μου σιέστα και επιπλέον μου άρεσε η εικόνα της άδειας Αθήνας κατά την επιστροφή μου. Φέτος ,λόγω υποχρεώσεων κυρίως, τα πράγματα άλλαξαν και η άδειά μου ήρθε τον Αύγουστο. Μετά από πολλές σκέψεις και συνεχόμενες αλλαγές προορισμών και προγραμμάτων καταλήξαμε με την Θ. πως το νησί που θα μας φιλοξενούσε θα ήταν η Αλόννησος.
Ξεκινήσαμε Τρίτη από Κύμη. Εδώ θα μου επιτρέψετε να τονίσω και να συμβουλέψω παράλληλα όσους θέλουν να επισκεφθούν το εν λόγω νησί, να προτιμήσουν το λιμάνι της Κύμης έναντι αυτών του Αγ.Κωνσταντίνου και του Βόλου. Πληρώνεις περίπου τα μισά χρήματα σε εισιτήρια και κάνεις δυόμιση μόνο ώρες να φτάσεις αντί για πέντε που κάνεις από Αγ.Κωνσταντίνο. Η παραπάνω πληροφορία βολεύει κυρίως τους ταξιδιώτες από Αθήνα, Πελοπόννησο και Ευβοια μιας που το λιμάνι της Κύμης βρίσκεται πιο κοντά σε αυτούς.Το μόνο μειονέκτημα είναι πως έχει πλοίο μόνο Τρίτη και Πέμπτη.
Δέκα η ώρα φύγαμε, δωδεκάμιση σουλατσάραμε στο λιμάνι της Αλοννήσου. Το Πατητήρι είναι πραγματική ζωγραφιά. Πράσινο παντού, πεντακάθαρη θάλασσα (ακόμα και δίπλα στο λιμάνι) και αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν οι αυλές των σπιτιών, οι οποίες περιποιημένες και πολύχρωμες από τα λουλούδια έδιναν μια πολύ όμορφη νότα στο όλο σκηνικό.
Δε θέλω να μακρυγορήσω και να σας πω τις εμπειρίες μου από το νησί και τις διακοπές μου. Θα προσπαθήσω να δώσω κάποιες συμβουλές μόνο ή καλύτερα προτάσεις για όσους θέλουν να το επισκεφθούν. Έχουμε και λέμε:
- Πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να προμηθευτείτε ένα χάρτη του νησιού. Δωρεάν χάρτες βρίσκεις σχεδόν σε όλα τα καταστήματα αλλά και σε γραφείο εξυπηρέτησης τουριστών που βρίσκεται στο λιμάνι.
- Το λιμάνι είναι πανέμορφο αλλά η χώρα (Παλιό Χωριό) είναι πραγματικά μαγευτική. Επισκεφτείτε την άφοβα και ανακαλύψτε τα μικρά μυστικά της αφού περιπλανηθείτε στα στενά δρομάκια της.





- Το νησί ενδύκνειται για πεζοπορία. Μιας και υπάρχει ένα μόνο λεωφορείο το οποίο πάει μόνο στη χώρα και τρεις φορές τη μέρα σε ένα ψαροχώρι τη Στενή Βάλλα, αν δε διαθέτετε μεταφορικό μέσο, πάρτε ένα ζευγάρι αθλητικά μαζί σας και εξορμήστε πρωί πρωί για πεζοπορία στα πολλά μονοπάτια του νησιού. Αγοράστε και τον οδηγό " Η Αλόννησος με τα πόδια" της Bente Keller, ο οποίος πωλείται στο κατάστημά της Gallery 5 στη χώρα αλλά και γενικά σε πολλά μαγαζάκια του λιμανιού. Θα σας βοηθήσει αρκετά.



- Οι παραλίες είναι πάρα πολλές και όλες διαφορετικές. Οι περισσότερες έχουν βότσαλο ή πετρούλες αλλά υπάρχουν και 4-5 με αμμουδιά και πολύ λίγες από αυτές είναι οργανωμένες. Τα νερά είναι πεντακάθαρα και διαυγή. Προτείνω το Κοκκινόκαστρο και τον Άγιο Πέτρο. Ειδικά στο πρώτο το τοπίο σε μαγεύει και απ’ότι λένε υπάρχει από κάτω βυθισμένη αρχαία πολιτεία. Πάντως σας προτείνω να ψάξετε όσο το δυνατόν περισσότερες παραλίες μπορείτε.





- Τυρόπιτα Αλοννήσου. Το κάτι άλλο. Έχει το μέγεθος τηγανιού, είναι στριφτή και πεντανόστιμη. Μη τολμήσετε να την αποκαλέσετε Σκοπελίτικη. Είναι εντελώς διαφορετική, πολύ πιο νόστιμη και υπάρχει κόντρα στα 2 νησιά σχετικά με το θέμα της τυρόπιτας. Δοκιμάστε την στην ταβέρνα της Νίνας στο Παλιό Χωριό.
- Στο μικρό λιμάνι του Πατητηριού υπάρχουν τέσσερα με πέντε stands για θάλάσσιες εκδρομές. Μη φοβηθείτε την λίγο τσουχτερή κατ’άτομο τιμή. Με 35 ευρώ ο καθένας και με τη βάρκα Στέλλα περάσαμε μια από τις πιο όμορφες μέρες στο νησί.



Φεύγει από τις 10.30 κάθε μέρα, σε περνάει μέσα από το θαλάσσιο πάρκο όπου θα δεις σίγουρα δελφίνια και αν είσαι πολύ πολύ τυχερός φώκιες, σε πάει στο απέναντι από την Αλόννησο έρημο νησάκι που λέγεται Περιστέρα, κάνεις μπάνιο σε παρθένες παραλίες, σε πηγαίνει ξανά στην Αλόννησο όπου βουτάς μέσα στη Μπλε σπηλιά και κατόπιν ξανά στη Περιστέρα για μπάνιο κοντά στο ναυάγιο.





Και δεν είναι μόνο αυτό. Στην τιμή περιλαμβάνονται όλα. Καφέδες και αναψυκτικά, φρούτα καθ’όλη τη διάρκεια της εκδρομής,τυρόπιτα Αλοννήσου μετά το πρώτο μπάνιο, γαριδομακαρονάδα σε ένα ψαροχώρι του νησιού τα Καλαμάκια, κέικ, καρπούζι κλπ. Νομίζω πως αξίζει το κόπο να το κάνετε. Τι λέτε;
- Το Χαγιάτι είναι ένα πολύ όμορφο μαγαζί στη χώρα με φοβερή θέα στο οποίο μπορείτε να κάτσετε για γλυκάκι (ντόπια και μη) και για ποτάκι το βράδυ με τη συνοδεία μιας μπάντας που ακούγεται από το μαγαζί που βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Αξίζει το κόπο να το επισκεφθείτε όπως επίσης και το μαγαζί Πανσέληνος στην είσοδο του Παλιού Χωριού απ’όπου μπορείς να θαυμάσεις τη χώρα από μια άλλη οπτική γωνία.



- Αν κουραστείτε από την κατάποση μεγάλων ποσοτήτων τυρόπιτας υπάρχει μια πολύ καλή εναλλακτική λύση η οποία ονομάζεται Mamma mia. Πρόκειται για ένα ιταλικό εστιατόριο στο Πατητήρι το οποίο σερβίρει και τέσσερα είδη πίτσας. Πολύ καλές γευσεις και ενδύκνειται αν θες να ξεφύγεις λίγο από τη ταβέρνα και τα σουβλάκια.

Γενικά το νησί μας άφησε σχεδόν άριστες εντυπώσεις τόσο για τις όμορφες εικόνες με τις οποίες μας εφοδίασε όσο και για την οργάνωση του δήμου εκεί. Αν ψάξετε το site του νησιού το www.alonnisos.gr θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε, από τη διαμονή σας μέχρι το που θα φάτε, τι θα δείτε κ.α. Πραγματικά το νησί έχει πάρα πολλά να δώσει ειδικά αν είστε από αυτούς που δε τους αρέσει η πολυκοσμία, οι πολυπληθείς παραλίες και η φασαρία. Εις το επανιδειν Αλόννησος. Θα τα ξαναπούμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου