Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Blogs, διαδηλώσεις ή μήπως τελικά όλοι είμαστε βλάκες?



Θυμάστε που σας έλεγα πως το πρωί ακούω στο αυτοκίνητο το σταθμό Nitro Radio; Άκουσα κάτι πριν 2 μέρες από τον κατά τ’άλλα συμπαθέστατο παραγωγό που με ξένισε κάπως. Είπε κατά λέξη τα εξής : “ Όποιος βλάκας έχει μια ιδέα, φτιάχνει ένα blog και την παρουσιάζει”. Ωραία. Δηλαδή τώρα τί; Όλοι εμείς είμαστε βλάκες; Όλοι όσοι γράφουμε τις ανησυχίες μας, τις ιδέες μας, τις εμπειρίες μας είμαστε απλοί βλάκες; Ε όχι. Προσβλήθηκα και πειράχτηκα. Όχι ότι έγινε τίποτα κιόλας γιατί ο καθένας έχει ελευθερία λόγου και μπορεί να λέει ότι θέλει. Αλλά το να χρησιμοποιεί κάποιος τόσο εύκολα τη λέξη “βλάκας” χαρακτηρίζοντας έτσι κάποιους ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν σε αυτό που κάνουν και αν μη τι άλλο σπαταλάνε χρόνο για να γράψουν κάτι που τους εκφράζει είναι τουλάχιστον κατακριτέο. Και για να μη παρεξηγηθώ, δε θεωρώ ότι γράφω κάτι το ουσιαστικό ή άξιο προσοχής και ούτε προσάπτω στον εαυτό μου τη ταμπέλλα του blogger. Αλλά είναι κρίμα για ανθρώπους που ασχολούνται και που προσφέρουν μέσα από τα κείμενά τους να βγαίνει κάποιος ξαφνικά και να τους προσβάλει έτσι. Βέβαια θα μπορούσα κι εγώ με τη σειρά μου να χαρακτηρίσω ως βλάκα κάθε συγγραφέα, ποιητή, ζωγράφο, τραγουδιστή με την αιτιολογία πως επειδή έχει μια “ιδέα” και θέλει να την εκφράσει γράφει ένα βιβλίο, ένα ποίημα, φτιάχνει ένα πίνακα ή δημιουργεί ένα τραγούδι. Εν τέλει σύμφωνα με τα λεγόμενα του ραδιοφωνικού παραγωγού κάθε άνθρωπος σε αυτή τη δόλια τη χώρα, είναι βλαξ και δε πρέπει να εκφράζεται με κανένα τρόπο.
Συζητώντας το με τη φίλη μου, μου είπε πως πολύ δημοσιογράφοι έχουν την ίδια άποψη με τον εν λόγω παραγωγό καθώς θεωρούν πως πολλοί bloggers μπορούν να αποδειχθούν απειλή για τη δουλειά τους. Ήμαρτον δηλαδή. Δε βλέπουν δηλαδή πως ο κόσμος έχει βρει νέο τρόπο να εκφραστεί ή να αντιδράσει ,από το να τρέχει κάθε τρεις και λίγο στις πατροπαράδοτες διαδηλώσεις και πορείες για να πει κάτι, το οποίο φυσικά σχεδόν πάντα χρωματίζεται κάτω από ένα πανό. Δε βλέπουν πως κάποιοι δε μασάνε τη τροφή που τους δίνουν, αλλά την επεξεργάζονται πρώτα και αν δε τους αρέσει τη φτύνουν. Αντί να το υποστηρίξουν αυτό το κατακρίνουν. Δηλαδή μόνο αυτοί (οι δημοσιογράφοι) πρέπει να έχουν άποψη για το καθετί και μεις πρέπει να τους ακούμε. Έλεος δηλαδή. Κύριε ραδιοφωνικέ παραγωγέ, θα σας στεναχωρήσω, αλλά ως βλάκας που είμαι (κι εγώ και όλοι μας) θα δώσω όλες τις δυνάμεις μου(μας) για να γράφω (γράφουμε) με σκοπό να μου (μας) προσάψετε πιο βαρείς χαρακτηρισμούς από αυτό του απλού βλάκα. Ίσως τότε αυτά που όλοι γράφουν στα blog τους αποκτήσουν κάποια αμυδρή αξία για σας...

3 σχόλια:

  1. Ε! μα έχουν προ πολλού παρεξηγήσει τον ρόλο τους οι δημοσιογράφοι. Αντί να καταγράφουν την επικαιρότητα, την κρίνουν, την αξιολογούν, την αλλοιώνουν πολλές φορές, και μετά μας την πασάρουν. Ελπίζουν βέβαια στο να βομβαρδίζουν το κοινό και να του διαμορφώνουν συνείδηση κατά το συμφέρον τους.
    Βλάκες πάντα θα υπάρχουν, οπότε ας συγχωρήσουμε άλλον έναν, αυτόν τον παραγωγό του Nitro!
    Καλό Σ/Κ και συνέχισε να γράφεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άρα σύμφωνα με τη λογική του παραγωγού και αυτός βλάκας είναι αφού και αυτός για να εκφραστει χρησιμοποιεί το ραδιόφωνο.Εκτός αν ο εν λόγω κύριος θεωρεί ότι μόνο οι δημοσιογράφοι έχουν δικαίωμα στην έκφραση.Ας ζει με τις ψευδαισθήσεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αλήθεια είναι ότι για τον μέσο δημοσιογράφο, τα μπλογκ είναι bad news. Γιατί κακά τα ψέμματα, πολλοί δημοσιογράφοι δεν αφιερώνουν και πολύ χρόνο να ερευνήσουν τα θέματά τους, ούτε χειρίζονται τη γλώσσα ιδιαίτερα προσεκτικά. Οπότε ο κάθε μπλόγκερ που σχολιάζει την επικαιρότητα με εύγλωττο τρόπο είναι, de facto, απειλή. Συν του ότι πλέον υπάρχει μια σημαντική μερίδα κόσμου που αφιερώνει χρόνο να γράφει, να διαβάζει και να σχολιάζει σε μπλογκ - χρόνο που θα μπορούσε να τον αφιερώνει στο διάβασμα εφημερίδων ή σε τηλεθέαση. Το ότι θα μπορούσε τον ίδιο χρόνο να τον σπαταλάει παίζοντας πασιέντζες στο κομπιούτερ ή πίνοντας καφέ, δεν το σκέφτεται κανείς. Όλοι βλέπουν την κατρακύλα των ΜΜΕ και τα ρίχνουν στα μπλογκ. Εγώ ένα θα πω μόνο: ο καθένας κρίνει με το μυαλό που έχει, και τα συμπεράσματα δικά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή