Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Αυτή είναι η ζωή που θέλω;

Μας πεθάνανε στα ντιμπέιτ παιδιά.Πότε θα γίνουν, πώς θα γίνουν, θα κάθονται οι αρχηγοί των κομμάτων ή θα είναι ξάπλα, τι θα φορέσουνε στις συνεντεύξεις, θα είναι επιθετικοί ή όχι, τι θα πει ο ένας τι ο άλλος, ωραία η κόκκινη καρδιά που φορούσε η Αλέκα και άλλα πολλά. Κι εμείς σα τα ζώα καθόμασταν με τις ώρες, όντας πολιτικά ανήσυχοι, και τους βλέπαμε να μιλάνε και να τάζουνε ένα σωρό ιδεατές καταστάσεις, αυτοί οι σύγχρονοι Μαυρογιαλούροι που το « ΘΑ » έχει γίνει προέκταση της γλώσσας τους. Και αντί να τους ρίξουμε πέντε φάσκελα όπως στη πετυχημένη ελληνική ταινία, καθόμαστε και λέμε ωραία τα είπε ο Γιωργάκης, ταύρος ο Καραμανλής...Πουσαι συγχωρεμένη Μαλβίνα να σηκωθείς από το τάφο και να τους καμαρώσεις.
Με ρωτάνε τι θα ψηφίσω..Άκυρο τους απαντάω και μυδιάζουνε.Φυσικά δε με πιστεύει κανείς.Θα πάει το χέρι μόνο του θα πούνε και θα ρίξεις τον δικό μας.Αυτόν που νοιάζεται για τη χώρα και θα την αλλάξει.Μα σε τι βαθύ λήθαργο έχουμε πέσει όλοι μας.
Όπου και να γυρίσεις τα μάτια σου βλέπεις πράγματα που σε τρελαίνουνε, που θες να τα σχολιάσεις, να τα κράξεις, αλλά δυστυχώς σε παρασύρει το ρεύμα και κάνεις κι εσύ τα ίδια. Βλέπεις το κόσμο που θέλει μόνο να καταναλώνει..Και να καταναλώνει ακριβά. Αυξήσαν τα τέλη κυκλοφορίας αλλά μειώσαν το τέλος ταξινόμησης και νάσου ξαφνικά 22.000 καινούρια αυτοκίνητα τα 10.000 εκ των οποίων τζιπάκια.Και αυτό επειδή μειώθηκαν τα τέλη κατά ένα χιλιάρικο περίπου, σιγά το ποσό δηλαδή. Αμ τα laptop; Όλοι πλέον έχουν κι από ένα. Και δε βγάζω την ουρά μου απ’έξω. Κι εγώ θέλω. Αλλά όποιον και να δεις κουβαλάει κι από ένα στη τσάντα του, λες και γίναμε όλοι μεγαλοστελέχη και έχουμε τόσες εξωτερικές εργασίες που δε μπορούμε χωρίς το φορητό μας υπολογιστή. Για τα είδη ρουχισμού δε συζητάω. Η ατάκα που άκουσα από μια κυρία που μίλαγε στο σύζηγό της ενώ κοιτούσαμε και οι τρεις την ίδια βιτρίνα τα λέει όλα. «Μα καλά θα πάρεις παπούτσι που κάνει μόνο 60 ευρώ; Πόσο γερό μπορεί να είναι;». «Κυρία μου» πήγα να της πω, «60 ευρώ ισοδυναμούνε με 20 χιλιαρικάκια δραχμούλες. Κάποτε (όχι πολύ παλιά, πριν μια εφταετία) δε τολμούσες να δαπανήσεις το ποσό αυτό έτσι απλά και τώρα το θεωρείς ξεφτίλα;»..Το ανησυχητικό είναι πως πολλές φορές κι εγώ κάπως έτσι σκέφτομαι. Οπότε δε της είπα τίποτα και τα είπα μια και καλή στον εαυτό μου μπας και βάλω κι εγώ λίγο μυαλό.Και μπορώ να σας αναφέρω άπειρα παραδείγματα. Για οποιοδήποτε θέμα και αν αγγίξουμε. Έχουμε μοιραστεί πλέον σε νεόπλουτους φαντασμένους,ψευτοεπαναστάτες και δήθεν κουλτουριάρηδες. Μας έχουν κάνει έτσι.Μας έχουν περάσει τα νοήματα και τις ιδέες τους κι εμείς σαν τα καλά προβατάκια τα ακολουθούμε κατά γράμμα χωρίς να ξεφύγουμε ούτε ένα εκατοστό από την προγραμματισμένη μας (από άλλους) πορεία.
Και αναρωτιέμαι στην τελική...Αυτή είναι η ζωή που θέλω ρε γαμώτο;Να έχω σπίτι,αμάξι,δουλειά και λεφτά;Και να μπορώ να αγοράσω ότι μου καρφωθεί στο μυαλό; Αυτά είναι τα όνειρα των σημερινών ανθρώπων;
Αυτή τη χώρα θα αλλάξουνε οι προοδευτικοί πολιτικοί και υποψήφιοι πρωθυπουργοί; Γι’αυτό μας καλούνε να τους ψηφίσουμε και γεμίζουνε το δρόμο με αφισάρες και άνοστες διαφημίσεις; Και ποιά είναι αυτή η πολυπόθητη αλλαγή που περιμένουμε; Καλύτερη παιδεία; Μα αυτό το παλεύουνε οι εκάστοτε κυβερνήσεις εδώ και σαράντα χρόνια και κανείς δε κατάφερε τίποτα.Τώρα θα αλλάξει; Δουλειές για όλους; Ας γελάσω.Καλύτερα νοσοκομεία; Μεγαλύτεροι μισθοί; Τι απ’όλα θα αλλάξει; Το ξέρω πως τα μηδενίζω όλα αλλά πραγματικά θα κάτσω και θα περιμένω να δω τι θα γίνει.Κι εδώ θα είμαστε να τα λέμε.
Αυτά σκεφτόμουν στο διάλειμμά μου από τη δουλειά και ενώ έκανα το τσιγάρο μου στο μπαλκόνι και ψιλοκρύωνα. Το μόνο που βλέπω να αλλάζει προς το παρών πάντως είναι ο καιρός. Σας αφήνω τώρα γιατί πρέπει να γυρίσω στο γραφείο μου...

9 σχόλια:

  1. Συμφωνώ με το συναίσθημα, διαφωνώ με το συμπέρασμα. Τι εννοώ; Η κοινωνία είναι ένα σύνολο ανθρώπων, η κοινωνία είμαστε εσύ, εγώ, αυτός, ο άλλος, ο παραδίπλα. Δεν υπάρχει κάποιος που κάθεται εκτός κοινωνίας και αποφασίζει για τις τύχες μας ή για το πώς θα μας κάνει πρόβατα. Πρόβατα γινόμαστε από μόνοι μας, όταν αφηνόμαστε να παρασυρθούμε ο ένας με τον άλλο.

    Ο καλύτερος τρόπος και ο πιο σίγουρος να αντισταθείς, είναι με τις πράξεις σου. Σου φαίνονται ακριβά τα παπούτσια των 100 ευρώ; Πάρε των 60. Σου φαίνεται υπερβολικό το τζηπ στην Αθήνα; Πάρε Punto. Σου φαίνονται χαζά τα θέματα των δημοσιογράφων; Κλείσε την τηλεόραση κ.λπ. Οι άλλοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, δεν μπορείς να τους επιβάλλεις τις δικές σου ιδέες. Αν όμως εσύ (και ο κάθε εσύ) συνεχίζεις να αγοράζεις ακριβά παπούτσια, κυκλοφορείς με τζηπ και βλέπεις ό,τι σου πασάρουν οι δημοσιογράφοι του κουτιού, το αν θα ρίξεις άκυρο ή όχι, δεν έχει την παραμικρή σημασία. Είναι μια μικρή, άσκοπη επανάσταση χωρίς αντίκτυπο, γιατί κυβέρνηση θα βγει έτσι κι αλλιώς, και στο μεταξύ ο υποδηματοποιός δεν έχει κανένα λόγο να μειώσει τις τιμές του, η Fiat δεν έχει λόγο να φτιάχνει Puntάκια, η τηλεόραση δεν έχει λόγο να ανεβάσει την ποιότητα των προγραμμάτων της κ.λπ. Όλους αυτούς δεν τους ενδιαφέρει καθόλου τι θα ψηφίσεις. Εκείνο που τους νοιάζει είναι αν θα πάρεις ακριβά παπούτσια, αν θα πάρεις τζηπ και αν θα πατήσεις το Off στην τηλεόραση. Γιατί από αυτές τις επιλογές σου θα εξαρτηθούν οι μελλοντικές επιλογές του υποδηματοπώλη, του κατασκευαστή αυτοκινήτων, του καναλάρχη, όχι από το αν αύριο κυβέρνηση θα είναι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ή τρία άλλα κόμματα. Αυτή τουλάχιστον είναι η δική μου γνώμη.

    (Το δεύτερο πρόσωπο που χρησιμοποίησα δεν είσαι "εσύ", το σχόλιο αναφέρεται σε όλους μας. Τα λέω για να τ' ακούω κι εγώ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι που μου απάντησες στις σκέψεις μου αυτές.Θα διαφωνήσω μαζί σου μόνο στο ότι θεωρείς πως παρασυρόμαστε ο ένας από τον άλλο.Για μένα τίποτα δε ξεκινάει έτσι απλά από μόνο του.Δε ξύπνησε ξαφνικά κάποιος μια μέρα και είπε στον εαυτό του:"Τι θα κάνω σήμερα?Ας πάω να αγοράσω ένα τζιπ και μια αλλαξιά πανάκριβα ρούχα".Για μένα αυτή η συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα πράξεων κάποιων ανθρώπων που θέλουν να βάλουν τους άλλους σε καλούπια.Για παράδειγμα, έχει τύχει να δεις περιοδικό που συνοδεύει κυριακάτικη εφημερίδα κατά την περίοδο των εορτών?Προμοτάρει δώρα που μπορείς να κάνεις στους δικούς σου και δηλώνει ότι οι τιμές είναι για όλα τα βαλάντια.Φευ..Το φθηνότερο είναι της τάξεως των 500 ευρώ.Βλέπεις πχ ένα κομπολόι που κάνει 2000 και λες "ωραίο δώρο για τον πατέρα μου " και τσακ...παίρνεις το εορτοδάνειο.Και μετά κλαίγεσαι που χρωστάς στη τράπεζα.Για μένα έτσι λειτουργεί η κοινωνία.Κατόπιν έρχεται αυτό που λες.Ότι επηρεαζόμαστε δηλαδή ο ένας από τον άλλο.
    Όσον αφορά την ψήφο, συμφωνώ πως συνήθως το άκυρο είναι μια άσκοπη επανάσταση αν συνεχίζεις να κάνεις αυτά που αναφέραμε παραπάνω.Έχει αναλογιστεί κανείς όμως τι θα συμβεί αν εσύ,εγώ και ο μισός και βάλε πληθυσμός ρίξουν άκυρο ή λευκό στις εκλογές?Και όχι μόνο στις εκλογές.Να ρίξουν άκυρο στον τρόπο ζωής μας.Άκυρο στον ακριβό καφέ,άκυρο στο ακριβό φαγητό,άκυρο στα ψέματα που μας αραδιάζουν οι δημοσιογράφοι σε τηλεοράσεις και εφημερίδες, άκυρο στους πολιτικούς.Μπορεί να φαίνεται αναρχική η ιδέα μου, αλλά πίστεψέ με δε μιλάω για κατάλυση του κράτους.Μιλάω για αφύπνιση του κόσμου.Ελπίζω να μη σε κούρασα με τη δαιδαλώδη απάντησή μου..

    (Σου προτείνω να διαβάσεις το βιβλίο του Ζοζέ Σαραμάγκου "Περί Φωτίσεως".Εμένα με συνεπήρε αν και το τέλος το θεωρώ κάπως πατάτα.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φυσικά και δεν ξύπνησε ξαφνικά κάποιος με την ιδέα να πάρει ακριβό αυτοκίνητο και ρούχα, ωστόσο την ιδέα δεν του την έβαλε στο μυαλό κάποιος που θέλει να τον βάλει σε καλούπια, απλά την είδε από τον διπλανό του ή τον γειτονά του και σκέφτηκε "θέλω κι εγώ". Η ύλη των περιοδικών δεν καθορίζεται από παντοδύναμους ανθρώπους που κινούν τα νήματα της κοινωνίας από τα παρασκήνια - καθορίζεται από ανθρώπους σαν εσένα κι εμένα που απλά είναι καλοί στο να κρίνουν τι "πουλάει" την κάθε στιγμή. Αφού πουλάει η χλίδα, χλίδα θα βάλουν στο περιοδικό. Αν τους είχαν πάρει 10 τηλέφωνα και τους είχαν στείλει 20 ημέιλ διαμαρτυρίας για το περιεχόμενο του περιοδικού, και παράλληλα ο κόσμος άρχισε να παίρνει μια άλλη εφημερίδα με καλύτερο περιοδικό, θα άλλαζαν στο πιτς φιτίλι το περιεχόμενο. Ή έχεις την εντύπωση ότι ο συντάκτης που είναι υπεύθυνος για τα ρεπορτάζ αγοράς, θα πάρει δώρο στον πατέρα του με 500 ευρώ;

    Πιστεύω πολύ στην προσωπική ευθύνη του καθενός μας. Αν αντί να κατηγορούμε τους άλλους (πάντα τους άλλους) που μας παρασέρνουν και μας χειραγωγούν, επικεντρωνόμασταν στις δικές μας ευθύνες και πράτταμε ανάλογα, θα ζούσαμε σε έναν κόσμο που θα ήταν πολύ περισσότερο στα μέτρα μας. Δυστυχώς οι περισσότεροι κάνουμε κριτική από τον καναπέ.

    Όσο για τα δάνεια, η Ελλάδα σίγουρα περνάει περίοδο νεοπλουτισμού (κι ας παραπονιούνται όλοι ότι δεν έχουν λεφτά). Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που ο μέσος πολίτης έχει τη δυνατότητα να έχει δικό του σπίτι, αυτοκίνητο, κινητό, υπολογιστή, τηλεόραση, στερεοφωνικό και επιπλέον τη δυνατότητα να δανειστεί χρήματα για ό,τι άλλο χρειαστεί - ιδιωτική περίθαλψη, ταξίδια στο εξωτερικό, δύο σακούλες παιχνίδια για το 3χρονο παιδί του, δεύτερο αυτοκίνητο για να μην χρειαστεί ποτέ να μπει σε δημόσιο μέσο μεταφοράς κ.λπ. Αργά ή γρήγορα, πολίτες και τράπεζες θα συνειδητοποιήσουν ότι το μοτίβο δεν αποδίδει, όπως έγινε κι εδώ, και θα μαζευτούν. Αυτό που ζείτε τώρα στην Ελλάδα με τα δάνεια, το ζούσαμε στην Αγγλία μέχρι πριν 10 χρόνια. Τώρα βέβαια, καμία σχέση. Έχουν βάλει νερό στο κρασί τους και οι τράπεζες και ο κόσμος.

    Για το άκυρο στις εκλογές, η διαφωνία μου εξακολουθεί να ισχύει, γιατί μπορώ να δω μόνο δύο πιθανά αποτελέσματα (κατάλυση του κράτους ή κυβέρνηση εκλεγμένη από ελάχιστους) και δεν μου αρέσει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Σκέψου ας πούμε να ρίξουν όλοι άκυρο εκτός από τους ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ. Ποιος θα φταίει μετά που θα έχουμε τον Καρατζαφέρη πρωθυπουργό; Και θα είναι καλύτερος από τον Καραμανλή ή τον Παπανδρέου; Αν πιστεύεις πως ναι, τότε ψήφισε ΛΑΟΣ εξαρχής. Κατά τ' άλλα συμφωνώ απόλυτα για το άκυρο στον ακριβό καφέ, στα ακριβά παπούτσια, στα τζηπ αυτοκίνητα κ.λπ. Αλλά πρέπει να είσαι αποφασισμένος να το κάνεις, αν απλά διαμαρτύρεσαι ενώ πίνεις το ακριβό φραπεδάκι σου στο Κολωνάκι, η διαμαρτυρία σου είναι περιττή.

    Το βιβλίο θα το ψάξω. Ευχαριστώ για την πρόταση :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάνω κάτω συμφωνούμε...Με τη μόνη διαφορά πως εγώ πιστεύω πως από κάπου ξεκινάνε όλα.Θεωρίες συνομοσίας?Ίσως ναι, αλλά δε μπορεί να μου αποδείξει κανείς το αντίθετο.Παρατηρείς πως η ζωή πλέον είναι για τους λίγους.Δες τη καταναλωτική αγορά.Για κάθε καινούριο πολυκατάστημα που ανοίγει εκατοντάδες μικρά καταστήματα κλείνουν.Δε μπορεί πλέον να σταθεί μία μονάδα μόνη της μέσα στο σύστημα, γιατί πολύ απλά το σύστημα την απομακρύνει από μόνο του.Πρέπει να γίνει ξεσκαρτάρισμα της κοινωνίας και αυτό θα γίνει.
    Όσον αφορά το άκυρο, συμφωνώ πως δεν είναι η σωστότερη λύση.Αλλά ποιά είναι αυτή?Ένα από τα δύο μεγάλα ή ένα μικρό που όπως οι οικολόγοι που ούτε οι ίδιοι δε ξέρουν τι θέλουν?Γιατί δε πιστεύω πως αν οι οικολόγοι θα πάρουν την εξουσία θα γίνει η ζωή μας καλύτερη και θα αρχίζουν να ανθίζουν δέντρα στην Ελλάδα..Πιστεύεις όμως πως αν ένα κόμμα γίνει κυβέρνηση με ένα ποσοστό γύρω στο δέκα με δεκαπέντε τοις εκατό θα αντέξει?Θα έχει να κάνει με το υπόλοιπο 85 που θα είναι εναντίον.Και το να κάνεις φυσικά κυβέρνηση με τέτοιο μικρό ποσοστό καταλύει κάθε δημοκρατικό θεσμό (που ούτως ή άλλως δε πιστεύω ότι υπάρχει στις μέρες μας).
    Αυτά είχα να πω. Ίσως κάπως μπερδεμένα αλλά το ζήτημα σηκώνει πάρα πολύ κουβέντα.
    Να το ψάξεις το βιβλίο γιατί πραγματικά προβληματίζει. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα. Συμφωνώ με αυτά που γράφεις και εμένα με μπερδεύει πώς εμείς οι Ελληνες απο τη μία αφηνόμαστε να παρασυρόμαστε απο τις ανοησίες των πολιτικών μας που υποσχονται πρίν απο την εκλογή τους και ξεχνάνε αμέσως μετά. Πρέπει να είμαστε εντελώς κουφιοκεφαλάκηδες για να μη καταλαβαίνουμε τίποτα.
    Ποιό ντιμπέιτ και πρασινάλογα..κανονικά έπρεπε να κλείσουμε ΟΛΟΙ τις οθόνες σαν διαμαρτυρία για το χάλι της Ελλάδος τα τελευταία 10 χρόνια..τίποτα δεν στέκει σωστά.
    Αντ' αυτού..η πλειοψηφία το είδε..και απέκτησε και γνώμη τι θα ψηφίσει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάτι ακόμη για την ακρίβεια στα προϊόντα. Ο κάθε καταστηματάρχης ζητάει όσα του λείπουν. Και ο Ελληνας που θέλει να κορδώνεται φορώντας ΧΨ επειδή ο γείτονας το ίδιο φοράει..το πληρώνει. Ο αντίστοιχος Γερμανός, μέσω της ένωσης καταναλωτών, θα μπλοκάριζαν τα προϊόντα του καταστηματάρχη ώσπου να ρίξει τις τιμές. Εμείς είμαστε πλούσιοι και δεν το κάνουμε..γιαυτό βλέπεις ένα φραπέ 3,5 ευρώ =1100 δρχ. Κρίση τιμών δεν υπάρχει, κρίση στο μυαλό μας απο κούνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μιας που το αναφέρεις, με την είσοδο του ευρώ στις χώρες τις ευρωπαϊκής ένωσης, οι Γερμανοί αμέσως έκαναν μποϋκοτάζ στις καφετέριες μόλις τολμήσανε να ανεβάσουνε την τιμή του καφέ δυσανάλογα με το προηγούμενο νόμισμά τους. Και φυσικά πετύχανε το σκοπό τους. Βέβαια δεν είναι μόνο η τιμή του καφέ που πρέπει να μας απασχολεί.
    Όσον αφορά το ντιμπέιτ..ο θεός και η ψυχή τους.Για μια ακόμη φορά φρούδες υποσχέσεις που γαργαλάνε τα αυτιά του πικραμένου κοσμάκη και θα βαλτώσουν μόλις υπάρξει η πρώτη δυσκολία.Μέχρι και σβήσιμο των χρεών των πολιτών στις τράπεζες από κάρτες και δάνεια τάξανε...Έλεος, που λέει και η γειτόνισσά μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Μαρίνα
    Σου προτείνω και σένα να διαβάσεις το βιβλίο που ανέφερα στη Σοφία ένα δυο σχόλια παραπάνω..θα με θυμηθείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι Έλληνες δεν μποϊκοτάρουν τίποτα γιατί έχουν το σύνδρομο του νεόπλουτου: φοβούνται μην νομίσει ο δίπλα τους ότι δεν έχουν λεφτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή