Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Το χρονικό μιας επιτυχημένης εξόδου...



Όπως σας είχα πει πριν λίγες μέρες είχα σκοπό να εξερευνήσω την Αθήνα από πολιτιστική πλευρά αυτό το Σεπτέμβρη.Ξεπερνώντας λοιπόν τους σκοπέλους της πρώτης μου απόπειρας και οπλισμένος με το σύνθημα "ο επιμένων νικά", ξεκίνησα το πρωί του Σαββάτου για το κέντρο..Φυσικά χρησιμοποίησα πάλι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οπότε έφυγα από το σπίτι κατά τις 8.30 το πρωί για να αποφύγω τυχόν κακοτοπιές..
Σε μια ωρίτσα περίπου βρισκόμασταν ήδη στον προαύλειο χώρο του μουσείου της Ακρόπολης.









Αν και κατά την ταπεινή μου άποψη η αρχιτεκτονική του κτιρίου δε πολυδένει με την γύρω περιοχή (Πλάκα), ωστόσο είναι αρκετά επιβλητικό και όμορφο.Η ουρά που είχε σχηματιστεί απ'έξω ήταν αρκετά μεγάλη αλλά προς ευχάριστη για εμάς έκπληξη δεν περιμέναμε πάνω από 5 λεπτά για να προμηθευτούμε το εισιτήριό μας. Εντύπωση μας έκαναν τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας μιας και για να περάσεις από την κυρία είσοδο σε ελέγχουνε όπως και στα αεροδρόμια.Και φυσικά δεν επιτρέπεται πουθενά η χρήση φωτογραφικής μηχανής ή κάμερας.Κατά τ'άλλα οι εντυπώσεις μας ήταν άριστες σε όλους τους τομείς.Ωραία τοποθεσία,βολικό εστιατόριο με λογικότατες (το τονίζω) τιμές.Το μόνο που θα μπορούσα να βρω ως μείον είναι η αρκετά μικρή γκάμα αναμνηστικών που μπορεί κάποιος να αγοράσει από το κατάστημα του μουσείου, αλλά πιστεύω πως με το χρόνο θα εμπλουτιστεί κι αυτός ο τομέας.
Αφήσαμε το μουσείο 2 ώρες μετά και κατευθηνθήκαμε στην οδό Ανδριανού στη Πλάκα.





Ωραία βόλτα, ειδικά αν την κάνεις το πρωί που δεν έχει πολύ κίνηση. Επίσης οφείλω να σας επισημάνω (σε όσους δεν έχετε πάει) να επισκεφθείτε την κάβα του Βρεττού στην πλατεία Φιλομουσσών.



Πρόκειται για ένα κατάστημα που ειδικεύεται στην παραγωγή λικέρ και κονιάκ και λειτουργεί και ως μπαράκι.Θα το καταλάβετε από την επιβλητική βιτρίνα του με τα πολύχρωμα φωτισμένα λικέρ του.Δοκιμάστε το τριανταφυλλο και θα με θυμηθείτε.
Στη συνέχεια κατευθηνθήκαμε προς το μετρό στο Μοναστηράκι για να μεταβούμε από κει στο Γκάζι όπου θα βλέπαμε μια έκθεση μοντέρνας τέχνης κάποιων φοιτητών για το πώς βλέπουν την πόλη μας.







Πραγματικά όμορφα έργα, εμπλουτισμένα με βίντεο (από αυτά τα φουτουριστικά που δείχνουν την πόλη σε τρομερά γρήγορους ρυθμούς) και εικόνες από διάφορα σημεία της Αθήνας.Αυτό κατάλαβα από τα εκθέματα είναι πως κανένας σπουδαστής δε βρίσκει την Αθήνα όμορφη.Όλα τα εκθέματα είχαν να κάνουν με χαλασμένους δρόμους, μισογκρεμισμένα κτίρια, μοναχικούς ανθρώπους. Συμφωνώ πως η εικόνα της Αθήνας είναι αυτή.Γιατί όμως να μη προσπαθήσουμε να δείξουμε και την όμορφη πλευρά της?Και αν δεν υπάρχει όμορφη γιατί να μην προσπαθήσουμε να την κάνουμε εμείς όμορφη?Εννοώ πως μια έκθεση τέχνης περνάει μηνύματα.Εμένα αυτό που μου πέρασε ήταν να σηκωθώ και να φύγω αμέσως από δω.Ίσως όμως αν έδειχνε κάτι όμορφο να μου έδινε το έναυσμα να φροντίσω να το διατηρήσω και να προσπαθήσω για το καλύτερο..Anyway...
Η πρώτη πολιτιστική μου περιήγηση στην Αθήνα τελείωσε κάπου στις τέσσερις και μισή το απόγευμα..Μπορεί να κουράστηκα αλλά θεωρώ πως άξιζε το κόπο.Και αν υπάρχουν και άλλοι σαν κι εμένα (που θεωρώ πως υπάρχουν αρκετοί) ας το κάνουν ένα Σάββατο ή μια Κυριακή πρωί.Χωρίς αυτοκίνητο και μηχανάκι..Με τα πόδια τους και μια φωτογραφική μηχανή και την πόλη να τους δείχνει τα μυστικά της.Ίσως κάποια στιγμή την εκτιμήσουμε και την κάνουμε καλύτερη..Για να δούμε...

4 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα η τουριστική περιήγηση στην Αθήνα! Το κάνω κι εγώ μερικές φορές. Πιστεύω ότι έχει ενδιαφέρον να βλέπεις την πόλη σου με τα μάτια του επισκέπτη. Χαίρομαι επίσης που τα μέσα συγκοινωνίας δεν σε πρόδοσαν :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξέρεις τι χάρηκα πιο πολύ απ'όλα? Που δε με πρόδωσε η πόλη. Υπάρχουν αρκετά πράγματα να δει κανείς ακόμη και στην Αθήνα..Αρκεί να έχει την όρεξη και το κουράγιο να τα επισκεφτεί. Απλά ελπίζω κάποια στιγμή να φτάσουμε τα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων και να μπορέσει πιο πολύς κόσμος να απολαμβάνει τέτοιες περιηγήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ το έχω πει επανειλημμένα ότι η Αθήνα αξίζει, αλλά δεν με ακούτε! Αν πας στο ιστολόγιό μου, στο label Αθήνα, και στον λογαριασμό μου στο Flickr, θα βρεις πολύ όμορφες φωτογραφίες από το κέντρο της πόλης (ΟΚ και μερικές άσχημες, αλλά ασχήμιες υπάρχουν παντού).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ομορφη η διήγησή σου για την Αθήνα, πηγαίνω συχνά και εγώ με τη φωτογραφική μηχανή στο χέρι, καθότι λάτρης. Το Μουσείο της Ακροπόλεως το επισκεφθηκα φέτος τον Αύγουστο και παρόλλο που δεν δένει αρχιτεκτονικά με τη περιοχή, δεν τη χαλάει όμως.Μου άρεσε το μουσείο και ο τρόπος που παρουσιάζει τα εκθέματα.
    Η βόλτα με τα πόδια δεν συνηθίζεται απο τους Αθηναίους πιά..πολύ λίγοι κάνουν το κόπο να ΜΗΝ πάρουν το τουτου μαζί τους. Ωραίο είναι να δοκιμάσεις ένα κόκκινο τραινάκι που σε γυρίζει παντού στη Πλάκα.. που έχει υπέροχα κτίρια και προσεγμένες γωνιές.
    Οι νέοι καλλιτέχνες που βγάζουν μαυρίλα στα έργα τους είναι γιατί ίσως τέτοια μαυρίλα και έλλειψη ελπίδας έχουν μέσα τους. Η Αθήνα έχει πολλές ομορφιές..αν όμως στεκόμαστε μόνο στις ασχήμιες..αυτό κάτι λέει για το τι είμαστε εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή