Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Γεύσεις από Ανατολή




Το ζαχαροπλαστείο του Χατζή λίγο πολύ είναι γνωστό σε όλους. Εγώ τον έμαθα μέσω του φίλου μου του Γιώργου, στα φοιτητικά μου χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όπου ένα απόγευμα γευτήκαμε ένα εκμέκ καταϊφι με καϊμάκι παγωτό. Το θυμάμαι και λόγω της υπέροχης γεύσης του αλλά και λόγω της τσουχτερής από τότε τιμής του. 1200 δραχμές είχαμε δώσει το άτομο, το 1997.
Χτες το απόγευμα λοιπόν με το καύσωνα, ο δρόμος μας έβγαλε στο κέντρο της Αθήνας και περνώντας από τα κινέζικα εστιατόρια της οδού Απόλλωνος βρεθήκαμε ξαφνικά μπροστά από του Χατζή στο Σύνταγμα. "Μπαίνουμε;" μου λέει η Θ. Και μπήκαμε. Σεκέρ παρέ για τη Θ. με μια μπάλα παγωτό, μαλεμπί μαστίχα για μένα και ξαφνικά σκέφτομαι το Βόσπορο, τα παζάρια, την Αγία Σοφία, τη Πόλη και ήδη στο μυαλό μου κάνω σχέδια για το ταξίδι. Και φυσικά ευχαριστώ το Γιώργο που μου έδειξε αυτή τη γλυκιά γωνιά και που αν και λίγο αλμυρή στη τιμή, το ταξίδι που σου προσφέρει είναι πραγματικά κάτι το απίθανο.

7 σχόλια:

  1. Σεκέρ παρέ; Πρέπει να ήταν όνειρο! Μιαμ!:D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και που να δοκιμάσεις και το μαλεμπί μαστίχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πέρασα κι εγώ από του Χατζή στο Σύνταγμα, αλλά να την πω την αμαρτία μου, δεν ενθουσιάστηκα. Ένα κανταΐφι και ένα διπλωτό γαλακτομπούρεκο πήραμε, αλλά ήταν και τα δύο κάτω του μετρίου. Τι να πω, ίσως αν είχαμε πάρει γλυκό με ξένο όνομα να είχαμε σταθεί πιο τυχεροί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χμμμμ...Δεν έχω δοκιμάσει γαλακτομπούρεκο και κανταϊφι από του Χατζή.Για το γαλακτομπούρεκο ξέρω πως το καλύτερο (μιλάω εκ πείρας) είναι αυτό του Κοσμικού στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών. Πάντως επειδή το Χατζή το ξέρω από τη θητεία μου στη Θεσσαλονίκη, έπρεπε να δοκιμάσεις οπωσδήποτε τα πολίτικα γλυκά που δε τα βρίσκεις εύκολα στην Ελλάδα και που είναι πιο παραδοσιακές γεύσεις.Γαλακτομπούρεκα και κανταϊφια υπάρχουν σε αφθονεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οντως αυτα τα γλυκα ειναι σκετες "αμαρτιες"....
    Καλησπερα απο μενα και απο την παρεα του ΣτάΛες στο ΓαΛάΖιο!!!Καλως σε βρηκα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλώς όρισες στις ιστορίες μου BlackRose..Ο μπουφές διαθέτει πολλά τέτοια γλυκάκια, οπότε σερβιρίσου...Εύχομαι να τα λέμε συχνά...Την ζεστή μου καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή